16.6.2010

Tavallista - epätavallista?

Muutama päivä sitten kauppakeskuksessa pysähdyin lapseni kanssa sämpylälle. Paikassa soi (liian kovalla volyymilla) jokin teinihelvettiradio, jossa hetkisen kuluttua alkoi varsin kiintoisa keskustelu. Pohjana oli jonkun mieshenkilön pohdinta siitä, mitä hänen pitäisi tehdä, kun tyttöystävä pitää sängyssä kovista otteista (piiskaaminen, S/M, huorittelu, kuristaminen... you name it), eikä hän haluaisi niitä käyttää. Että mitä pitäisi tehdä, miten edetä.

Olo kyseisen keskustelun jälkeen oli hämmentynyt. Ensinnäkin siksi, etten ihan ajatellut lapseni tutustuvan termeihin sadomasokismi ja anaaliseksi vielä tässä vaiheessa. Toisekseen koko keskustelu tuntui täysin absurdilta: mieshenkilö X ottaa yhteyttä teiniradioon kysyäkseen pitäisikö hänen panna tyttöystäväänsä kunnolla perseeseen ollakseen Oikea Mies. Siis mitä ihmettä? Hämmentäväksi tilanteen teki se, että nämä kaksi miesjuontajaa ilmeisesti ihan tosissaan olivat sitä mieltä, että kyseinen mieshenkilö oli säälittävä nössö, ja ainut tapa pelastaa parisuhde on katsoa kunnon pornoa, hakea "aikuisten lelukaupasta" välineitä ja alistaa se tyttöystävä, sillä kaikki naisethan haluavat seksuaalista alistusta.

En tiedä oliko kyseinen sanailu pilaa tai miten se päättyi, mutta siitä jäi varsin ristiriitainen olo. On hyvä juttu, että seksistä voidaan puhua valtamediassa varsin avoimesti, mutta tapa miten tässä puhuttiin, aiheutti jonkin asteista vastenmielisyyttä. Jälleen kerran annetaan ymmärtää, että kovista otteista kiinnostumattomuus on nössöilyä ja että anaaliseksi on osa normaalia parisuhdetta. Asiaa ei yhtään parantanut juontajien "hihihihi"-asenne.

On älyttömän hienoa, että nykyään ihmisillä on oikeus ja mahdollisuus ilmaista itseään seksuaalisesti mitä moninaisimmilla tavoilla, ja että valtavirrasta poikkeava seksuaalisuus on ihan ok. Minun on kuitenkin hyvin vaikea uskoa, että valtaosa ihmisistä harrastaisi anaaliseksiä tai että suurin osa naisista haluaisi leikkiä S/M-leikkejä. Onkin kohtalaisen ärsyttävää, että "tavallista" tai "normaalia" seksiä ollaan pukkaamassa jatkuvasti extremempään suuntaan. Toisin sanoen, on tehtävä enemmän ja kokeiltava enemmän ollakseen "tavis" tai "normaali" - riippumatta siitä, haluaako tehdä tai kokeilla. Go on with the flow, opit kyllä tykkäämään kunhan tarpeeksi harjoittelet, tai vaikket tykkäisikään, niin tee silti.


Hmm... tästä puheenvuorosta voi tulla fiilis, että olen tiukkanutturainen nipottaja. En ole, ennemminkin olen tavallisuuden puolustaja - sikäli mikäli tavallisuutta voi edes millään tavalla määritellä. Toisaalta jäin miettimään tuon keskustelun pedagogista näkökulmaa (jos sellaista voi teiniradiolla sanoa olevan): minkälainen viesti välittyy kuulijoille, jos jotakuta neuvotaan toimimaan tavalla, jota ei halua? Kun ottaa huomioon miten epävarmoja nuoret (ja vanhemmatkin) seksuaalisuutensa kanssa ovat muutoinkin, ovat kyseiset lausunnot aina vähän arveluttavia.

Uh, kuulostan oikeasti keski-ikäiseltä kukkahattutädiltä. Pahoitteluni. :D
(Lisäksi voi olla, että otan teiniradion aamupäiväohjelman pätkän liian vakavasti. Kyseessähän on kuitenkin vain kanava, jonka juontajat valitaan mitä ilmeisimmin ulkonäön perusteella yleissivistyksen ja retoristen taitojen sijaan...)

6 kommenttia:

 1. En kyseistä teinisooparadio-ohjelmaa kuullut, mutta täyttä asiaa kirjoitit!

  Täytyykö kaikki epänormaali väkisin normalisoida tässä maailmassa???

  t.toinen tiukkisnuttura. :)

  VastaaPoista
 2. Kuuntelin myös tuon samaisen radio-ohjelman, valitettavasti. Mutta onneksi työmatkalla, lapset eivät olleet sitä kuulemassa sentään.

  Blogin uusi ilme on kiva :)

  VastaaPoista
 3. En kuullut ohjelmaa, mutta eipä kuulosta kummemmalta kuin moni muu ko. aihepiiriä käsittelevä "keskustelu".
  Nykyinen tapa puhua seksistä on jotenkin ylikorostettua tabujen rikkomista, mikä minusta kielii vain siitä, ettei kuitenkaan uskalleta puhua oikeista asioista. On helpompi hihitellä ja laukoa räävittömiä kuin oikeasti pistää itsensä peliin.

  Terveisin vielä yks tylsä täti :)

  VastaaPoista
 4. Satu, en ehkä itse välttämättä edes käyttäisi sanaa epänormaali, ennemminkin erilainen. (Huomaatteko, yritän olla poliittisesti korrekti... ;) )

  Kiekura, kiitokset, minäkin tykkään uudesta lookista.
  Mahdoitko kuulla shöyn lopun? Olivatko tyypit oikeasti ihan tosissaan niiden neuvojensa kanssa?

  Minna, ylikorostettu tabujen rikkominen onkin aika hyvin sanottu. En tiedä onko kyseessä liiallinen korjausliike aiemmpaan hyshys-ajatteluun, mutta överiksi on joiltain osin menty ja reippaasti.

  VastaaPoista
 5. Voin valaista, että radio-ohjelma on mautonta pilaa, mutta pilaa yhtäkaikki. Tiimi kehittelee keskenään absurdeja parisuhdetilanteita ja yleensä pyrkii sitten "ratkaistessaan" ongelmia sekoittamaan pakkaa huumorin nimissä vähän lisää.

  Se, että ohjelma lähetetään siihen aikaan kun lähetetään on kyllä täysin sopimatonta.

  VastaaPoista
 6. Nina, kiitokset tiedosta. As said, kyseinen radiokanava on minulle täysin vieras, joten vastaisen varalle hyvä tietää sitten...

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...