7.6.2010

Pyörittelyä ja pyörittelyä

Mieheni kävi auttamassa ulkomaalaistaustaista naapuriperhettä tietotekniikka-asioissa ja toi mukanaan kupillisen heidän paikallista hunajaansa. Jäin jälleen kerran pohtimaan hunaja-asiaa. Tilanteemme on parin vuoden aikana muuttunut sen verran, että koko perheemme syö tällä hetkellä vahvaa D3-vitamiinivalmistetta puhtaasti siksi, että koemme sille olevan hyvin voimakkaat perusteet. Tuon päätöksen tekeminen tuntui eettisellä tasolla ikävältä, varsinkin kun tiesin, että on mahdollista tilata vahvaa D2-vitamiinia. Päädyimme kuitenkin tähän.

Hunaja ei vaan tunnu jättävän minua rauhaan.

*****

Ostin viime syksynä ensimmäiset farkkuni vuosiin. Pari kuukautta sitten aloin käyttää violettia villahuivia, viime viikolla ostin ruskeat pellavahousut. Toinen huiviprojektini on oranssi, toinen vihreä. Huomaan kerääväni ympärilleni värejä yli kymmenen vuoden jälkeen, pikkuhiljaa, sieltä täältä. Samalla huomaan ärsyyntyväni, sillä toteutan nyt sitä, mitä minulle on jankutettu: "kyllä sinä sitten opit/muutut/huomaat/lopetat..." Tiedän kyllä, että ihmiset muuttuvat, eivätkä mitkään ajatukset, ideologiat tai vakaumukset pysy stabiileina ikuisesti. Kuitenkin minua riepoo se, että ajatuksen tasolla jo odotan niiden jankuttajien ivallisen riemastuneena toteavan "minähän sanoin!"

Jossain oman mieleni sopukoissa taidan edelleen kapinoida vastaan niitä ennakko-odotuksia ja -paineita, joita minulle on luotu jo lapsuudessa. Voi toki olla, että otin kaiken taannoin niin kovin henkilökohtaisesti, etten osaa ajatella itsestäni objektiivisesti - sikäli mikäli kukaan on siihen kykeneväinen. Ja toisaalta, jos saa vuosia kuunnella besserwisseröintiä ja dissaamista, nousee halu tehdä toisin. Vaikka vittuillakseen sitten.

En oikeastaan edes tiedä, miksi tämä on minulle jo ajatuksen tasolla niin kova paikka. Miksi minulle on niin tärkeää päästä näyttämään, että enhän minä muutu, en minä opi, en minä lopeta? Onko kyseessä oman persoonani ideologian vahvistaminen ja alleviivaaminen vai härkäpäinen yritys pitää kiinni jostain vain omaa jääräpäisyyttäni?

4 kommenttia:

 1. Mitäpä olisi elämä ilman muuttumista ja muutosta. Eihän täällä mikään ole pysyvää.

  Sitäpaitsi, joskus on oikeastaan aika vapauttavaa mennä (vaikka pitkin hampain) sanomaan toiselle, että no kuule, olitpa oikeassa. Kerrankos jos toisenkin sitä joku sattuu ennustamaan oman tulevaisuutesi paremmin kuin sinä itse, elämä on kuitenkin melko pitkä.

  Sanoo kylläkin ihminen jolle melkein ainoa periaate on olla luomatta liian vahvoja periaatteita. Liian ailahtelevainen luonne.

  VastaaPoista
 2. Tunnistan hyvin tuon vastarannankiiskeyden itsestäni. Toisaalta on ollut ihan hauskaa päästä tilanteen yli vain kohauttamalla olkia, että niin, tällainen minä olen nyt. Ehkä niissä tilanteissa sitä kokee hieman kasvavansa aikuisemmaksi. Tai päästävänsä irti (turhista?) periaatteellisuuksista. Silloin kun ihminen on sinut itsensä kanssa on siihen aika vähän nokan koputtamista kellään.

  Eikö ole ihanaa toisaalta nauttia muutoksesta?

  VastaaPoista
 3. Muutos on toki kiva asia, ei siinä mitään. Enemmän minua harmittaa se, että jo lähtökohtaisesti ajatellaan nuoruuden haihatusten väistyvän, kun "kasvaa aikuiseksi." On ihan totta, että osa haihatteluista on sinällään turhaa, mutta osa voi olla ihan aitoa vakaumusta.

  Tuntuu vaan jotenkin surulliselta, että nuoren aikuisen ideologiat ovat ikään kuin tuhoon tuomittuja vain siksi, että ne ovat nuoren aikuisen ideologioita. Se tekee maailmasta jotenkin paljon valjumman.

  VastaaPoista
 4. Savolainen suhtautuu asiaan lunkisti. Se voip olla tai voip olla olemattakii. Siis nuoren aikuisen ideologia, haihattelua tahi ei. Mennessä tuon näkkee.

  Mutta totta, on ikävää kun melkein kaikkeen, etenkin ns. valtavirrasta poikkeavaan ajatteluun suhtaudutaan naureskellen, että kyllä se Siperia Opettaa. Ehkä tulevat sukupolvet osaavat jo paremmin? Lapsia kun kannustetaan nykyään enemmän omaan ajatteluun, kuin lammaslauman seuraamiseen.

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...