2.3.2012

Hei me säästetään!

Hesarin mukaan hallitus on vähentämässä kotihoidontukea. Uutisen mukaan muutos sekä säästäisi valtion rahoja että patistaisi naiset nopeammin töihin tienaamaan veroeuroja. Myönnän, ettei matematiikka ole vahvin alueeni, mutta en taida ihan hahmottaa kokonaisuutta...

Siis, jos kotihoidotuki (kht) lakkautetaan, se tarkoittaisi automaattisesti naisen paluuta töihin, ja lapselle paikkaa päiväkodissa. Päivähoito (ph) ei mene valtion pussista, joten maksumieheksi joutuu kunta. Jo nyt isoissa kaupungeissa ollaan ongelmissa, sillä ph-paikkoja ei nytkään pystytä tarjoamaan kaikille lapsille lakisääteisessä ajassa. Toinen suuri ongelma on pätevän työvoiman puute: ph-ryhmiä pyöritetään liian suurella lapsimäärällä ja liian vähäisellä henkilökunnalla, sillä se on "väliaikaisesti" sallittua. Oma lukunsa on se, miten liian ahtaat, vanhentuneet ja meluisat tilat vaikuttavat niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Mistä revitään rahat lisätilaan ja henkilökuntaan?


Uutisen mukaan oletetaan, että naisella on työpaikka odottamassa tai niitä olisi valita runsaudenpulaan asti. Totuus on kuitenkin toinen. Työttömälle maksettavat tuet ovat suurempia kuin kht, mutta nekin verottavat taas kunnan kukkaroa, joten valtiota ei taida kiinnostaa. Toki työtön voi pitää lapsensa kotona, mutta hankaluuksia tulee tilanteessa, jossa olisi otettava vastaan se työ. Pääsemme jälleen takaisin ph-paikkojen jakoon eli siihen, ettei niitä ole.

Yksisilmäisesti "lapsi kaksivuotiaana päiväkotiin ja äiti töihin kotoa makaamasta" -mantraa laulavat ohittavat myös yhden aika tärkeän asian: Se kht:lla kotona oleva äiti (tai isä) saattaa hoitaa kotona myös yli kolmevuotiasta lasta tai olla vastaanottamassa koulusta palaavaa eka- tai tokaluokkalaista. Kht:n poistamisen myötä ph-paikan tarvitsisi myös sisarukselle, lisäksi ekaluokkalainen (kunnasta riippuen myös tokaluokkalainen) on oikeutettu iltapäiväkerhopaikkaan. Ip-kerhotoiminta ei lakisääteisyydestään huolimatta nytkään ole itsestäänselvyys kaikissa kunnissa...

Kaiken kaikkiaan ihmetyttää se lyhytnäköisyys ja silmälappujen kanssa toimiminen, mitä päättäjien taholta saa seurata. Toki kht:n vähentäminen on ehdotus ja sitä harkitaan, mutta sekin kertoo jo paljon. Ne kovasti puhutut lupaukset lapsiperheiden tilanteen parantamisesta saavat aika nolon lopun, jos tämä leikkaus menee läpi.

Uutinen on ymmärrettävästi herättänyt raivostuneita reaktioita pitkin sosiaalista mediaa, eikä ihme. Jäämme odottamaan ensimmäisiä mielenosoituksia.

*****

Lisäys 3.3: Osmo Soininvaara sanoo taas hyvin, *klik*.

2 kommenttia:

  1. Olipas hyvä ja napakka kirjoitus! Tykkään!

    VastaaPoista
  2. Tää uutinen on niin ärsyttävä ja yksisilmäinen! Ja kuka oikeasti kuvittelee, että äidit, joilla on hyvä työpaikka odottamassa, ovat kotona sen kodinhoidontuen suuren rahamäärän houkuttelemina? Eiköhän ne, jotka on kotona sinne asti kun lapsi on 3v ole usein niitä köyhimpiä, joilla ei ole hyvää työpaikkaa minne palata. Ja näin ollen siis nipistetään vielä ennestään köyhiltä. Voi vittu.

    Ja todellakin, kun nytkään ei päivähoitopaikat riitä eikä ne työntekijät.

    VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...