7.12.2008

"Odotas vain"

Kun useamman lapsen äiti kertoo kokemuksistaan, häntä kuunnellaan tarkasti ja kunnioittaen, sillä hänellä on Kokemusta. Kun yhden lapsen äiti kertoo kokemuksistaan, häntä kuunnellaan hienoinen hymynkare suupielessä ja hymähdetään, "Odotas vain, kyllä sinäkin sitten opit, kun..."

Miksi ihmeessä?

Eihän yhden lapsen äiti toki voi tietää, miltä tuntuu raskauspahoinvoinnin kourissa kaitsea uhmaikäistä tai riidellä murkun ja ekaluokkalaisen kanssa vauvaa imettäessä. Mutta on ihan yhtä mahdollista, että yhden lapsen äidillä on enemmän kokemusta koliikista, allergioista, tahtoiästä ja jaetusta vanhemmuudesta kuin usean lapsen äidillä. Toisaalta, ainokaisen äidillä voi olla päivitetyt tiedot vauvan kehityksestä, ravitsemussuosituksista, liikenneturvasta ja vakuutuksista, joille usean lapsen äiti huitaisee kädellä, "onhan noita kaiken maailman, hyvin on tähänkin asti pärjätty."

Pohdin idealismin menetystä maaliskuussa, ja se nousi tässä jokunen aika sitten uudestaan mieleeni, nyt hieman toisesta näkökulmasta. Tottakai on selvää, että lapset ovat erilaisia, ja useamman lapsen vanhemmat joutuvat sumplimaan vanhemmuuttaan erilaisilla tavoilla, mutta eihän se tarkoita yhden lapsen vanhempien olevan jotenkin vähempiarvoisia. Kokemuksen määrä ei välttämättä ole suoraan verrannollinen viisauteen.

Voin ihan reilusti myöntää, että tämä asia nyppii. Minua suoraan sanottuna vituttaa, että ajatusteni ja kokemusteni yli kävellään, ja että mielipiteideni väheksyminen perustellaan toteamalla jotain ylimalkaista uusista kirjoista. En pidä siitä, että minuun suhtaudutaan alentuvasti - varsinkaan jonkun noin typerän asian perusteella kuin lapsiluku.

No, ehkäpä sitten jos joskus teemme toisen lapsen, voin alkaa "hyväntahtoisesti" kertoa yhden lapsen äideille Elämän Tosiasioita, ja siirtää näin kaunista perinnettä eteenpäin.
Tai sitten en.

9 kommenttia:

 1. Ja muistan miten lapsettomana minun annettiin ymmärtää, etten ymmärrä lapsista yhtään mitään. Ja nyt anoppini, 4 lapsen äiti, joka alkoi tehdä lapsia 18-vuotiaana 60-luvulla antaa ymmärtää, että minun pitäisi kuunnella hänen lapsenhoitoohjeitaan. Tuskin.

  Pidä puolesi vain. Kyllä minä sanon oman mielipiteeni ja jos joku ilkeilee, että "kyllä sinäkin sitten", niin anna samalla mitalla takaisin. Tuollaiset kaikkitietävät mammat kärsivät yleensä huonosta itsetunnosta ja yrittävät päteä lastensa ja äitiytensä kautta.

  VastaaPoista
 2. Kai se tulee jostain sieltä, että ihmisiä harmittaa kun ei enää jaksa/ehdi/halua tehdä jotain asiaa suositusten mukaan tai sitten ei edes tiedä uusimpia tietoja, niin sitten pitää päästä lyttäämään toisia sillä verukkeella, että ei voi tietää elämästä mitään kun on vain yksi lapsi.

  Niitä ihmisiä on yllättävän paljon, jotka aina toteavat "eihän tuo vielä mitään, mutta kun MINULLA on....". Ärsyttävää ja sosiaalisesti lahjatonta.

  VastaaPoista
 3. Ehkä olen onnekas, kun minua ei edellenkään lakkaa hämmästyttämästä ihmisten ilkeys, katkeruus ja kateus (en siis ole vielä täysin kyynistynyt?). Onko tuo oikeasti kovin yleinen ilmiö? Minkälaista mielen köyhyyttä noin kapeakatseinen ja omien valintojensa paremmuutta korostava ajatusmaailma osoittaakaan :( Olen siis minäkin kuullut näitä "et tiedä vielä mistään mitään"-juttuja, mutta vain muutamilta tyypeiltä. Ei ihmi, että ketuttaa. Voimia, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä tuollaisten kohtaamiseen.

  VastaaPoista
 4. Siis apua. Täytyy olla aika katkeroitunut ihminen, jos kehittää tällaisestakin ongelman. Turha valittaa siitä, että suhtaudutaan alentuvasti, kun itse suhtautuu alentuvasti jopa ihmisiin, jotka laittaa jouluvaloja "liian aikaisin".

  VastaaPoista
 5. Ärsytykseni tästä asiasta on sukua stereotypiselle sukupuolijaottelulle (joka alkaa jo kohdussa), jonka perusteella tytön ja pojan vaatteet, kiinnostuksen kohteet ja harrastukset jaetaan. Ihan yhtä lailla minua ärsyttää se, että minun olisi pitänyt kastaa lapseni vain, koska se kuuluu asiaan.

  Hyvää joulunodotusta sinnekin päin. :)

  VastaaPoista
 6. Tää oli hyvä.
  Joskus syyllistyn itsekkin tähän ryhmään, joka hymisee "vain" yhden lapsen vanhempien taivastelua asioista:( Mutta vielä enemmän minua henk.koht. ärsyttää, että useamman lapsen äityinä sinulla ei ole oikeutta olla epävarma jostain lapseesi liittyvästä oirehdinnasta tai muusta vastaavasta tai synnytyksessä kätilö sanoo, että kyllähän sä tiedät mihin olet tullut ja kyllähän tää menee vanhasta tottumuksesta...että tässä se toinen "ääripää".

  VastaaPoista
 7. ^ Tuo on varmasti ihan totta, että useamman lapsen äiti jää vaille tukea, koska oletetaan hänen jo olevan konkari.

  Kuulin taannoin tapauksesta, jossa esikoistaan odottava lääkäri sai neuvolasta vain toteamuksen, että "eihän näitä tarvitse käydä läpi kun sinä olet lääkäri." Kummallista sinänsä, sillä yhtä ainutlaatuista se esikoisen odottaminen on lääkärille kuin jonkin muunkin ammatin edustajalle...

  VastaaPoista
 8. mutta niin se vaan menee!odotas vain!

  ja mikä teitä -lähes- kaikkia kätilö opiskelijoita vaivaa?
  koulussako tuo asenne opetetaan? te tiedätte AINA kaikesta kaiken ja teidän tietouttanne ei saa kyseen alaistaa?se on vain kirja tietoutta.

  terv.25vuotias kohta kolmen äiti joka on kyllä ajantasalla niin liikenneturvallisuuteen liittyvistä kuin ravitsemussuosituksista ja vakuutuksistakin.luonnollisesti.

  VastaaPoista
 9. Hyvä anonyymi,

  mielestäni en missään vaiheessa ole väittänyt tietäväni kaikesta kaikkea tai sanonut, ettei tietämääni saisi kyseenalaistaa (en tosin ihan hahmota, mikä tämä ryhmä nimeltä "te kaikki kätilöopiskelijat" on). Pidätän kuitenkin itselläni oikeuden siihen, että tunnen oman lapseni paremmin, kuin joku random-henkilö tuntee, oli hänellä lapsia määrä X tai Y. Lisäksi mielestäni tietoni _oman_ lapseni elämästä on jotain muuta kuin kirjatietoutta.

  Toivotan sinulle hyvää vuoden jatkoa ja vähän aurinkoisempaa huomista päivää.

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...