17.3.2008

Muistetaan palkkaus!

Tiedättehän, kun aina sanotaan, ettei koiria ja lapsia saa verrata toisiinsa? No minäpä vertaan - ja varsinkin yhdessä asiassa. Nimittäin palkkauksessa.

Koiramaailmassa pyörineenä palaute ja palkkaus on selkäytimessä. Kun koira toimii kuten ohjaaja haluaa, se saa palkkion: joko kehun, leikkiä, namin tai jotain muuta spesiaalia. Mielestäni tämä on itsestäänselvyys, sillä oikea-aikainen ja oikeudenmukainen palkkaus syventää koiran ja ohjaajan suhdetta. Jostain syystä lasten kohdalla tämä ei ole mikään itsestäänselvyys, mikä on perin omituista.

Lapsi muodostaa omaa minäkuvaansa ja tietoisuutta itsestään ympäristön palautteen mukaan. Jos ympäristö antaa lapsen ymmärtää, että hän osaa ja onnistuu ja on hyvä, lapselle kehittyy hyvä itsetunto ja hän oppii luottamaan itseensä ja omiin kykyihinsä. Mutta entä jos ympäristö ei anna palautetta tai palaute on väärää? Mitä tapahtuu jos palkkaus puuttuu? Mitä lapsi oppii, jos hän toimii vanhempien pyyntöjen mukaisesti muttei saa siitä minkäänlaista palautetta?

Aikuiset eivät mielestäni aina ihan ymmärrä, kuinka valtavan suuri merkitys aikuisen arvostuksella on lapsen psyykelle. Ensinnäkin lapsi lukee ympäristöä tiedostamattaan ja tehokkaasti, ja pyrkii miellyttämään aikuisia. Se on ihan luonnollista ottaen huomioon, että aikuiset ovat isoja ja vahvoja ja lapsi on pieni ja heikko. Mielestäni tämä vielä korostaa aikuisen vastuuta: vaatimusten on oltava oikeudenmukaisia ja oikein suoritetuista jutuista ON annettava asianmukainen palaute. Toisekseen, tekee meille aikuisillekin ihan hyvää hieman muistella miltä hyvin ansaittu kehu tuntuu - ja sehän tuntuu ihan perhanan hyvältä!

On aivan käsittämättömän hienoa katsoa, miten lapsen koko olemus syttyy hymyyn kun vanhempi kehuu miten hienosti hän laski mäkeä, miten hyvin jaksoi auttaa kauppakassin purkamisessa, miten ihana hän on vain siinä sylissä köllötellessä. Ja vastaavasti tuntuu hirvittävän pahalta nähdä sen odotuksen sammuvan, jos vanhempi ei tajua tai vaivaudu antamaan palautetta lapsen suorituksesta - edes siitä minkä vanhempi itse on lasta pyytänyt tekemään.

1 kommentti:

  1. Samaa olen usein itsekin miettinyt, että miksi vanhemmilla on niin vaikeaa kehua lasta. Virheet muistetaan kyllä huomauttaa, kunpa yhtä usein myös kerrottaisiin miten tärkeä lapsi on.
    Hyvä itsetunto on minusta tärkeintä, mitä lapselleen voi antaa.

    VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...