12.11.2010

Too much info - but still it needs to be red

Viime päivinä mediassa on paukutettu aika kovalla volyymilla kaikkia niitä myrkkyjä, mitä voimme elimistöön joko tieten tahtoen tai tahtomattamme saattaa. Suurimpia kohuja ovat aina ne, jotka koskevat lapsia. Lasten vaatteisiin, leluihin ja tarvikkeisiin on saatettu suoltaa uskomattomia määriä erilaisia käsittelyaineita, joiden lopullista merkitystä (haittaa) ei vieläkään tiedetä.

*****

Uusimmassa Tiede-lehdessä oli juttu siitä, että ihmiset ahdistuvat kaikesta siitä tiedosta, mitä saavat. Esim. ilmastonmuutokseen, jätevuoriin ja saasteisiin liittyvät uutisoinnit ja suoranainen syyllistäminen saavat aikaan ehkä enemmän haittaa kuin hyötyä: joka suunnasta tuleva "tiedostavuus" aiheuttaa information overloadin, jonka tuloksena laitetaan kädet korville ja silmät kiinni, ja kieltäydytään ajattelemasta asiaa enempää. Syntyy kognitiivinen dissonanssi, joka ulkopuolisen silmiin voi vaikuttaa välinpitämättömyydeltä.

Voi kun se olisikin niin helppoa. Olla välittämättä.

6 kommenttia:

  1. Kiva, että tieto leviää :)

    Minä en osaa sitä taitoa, että jättäisin ahdistavat asiat sikseen. Ainakaan sellaiset asiat, joihin voin edes omalla osallani vaikuttaa. Mutta nykypäivän ongelma on se, että sitä tietoa tulee aivan liikaa, koko ajan kaikista löytyy jotain vaarallista tai epäeettistä. Ja kun huonot uutiset on kerrottu, vaihtoehtoja ei tarjota. Yksin sitten pitäisi joka asia alkaa selvittää.

    Onhan se helpompaa vain kieltää koko juttu ja tehdä niinku muutki tekee. Eihän nyt vaikka henkkamaukan alkkareissa voi olla myrkkyjä, ku niin moni niitä ostaa. Vaikka todisteet sanois mitä.

    Joskus sitä itsekin toivoo, että joku antais valmiit hyvät vaihtoehdot. Että joka e-koodia ei tarvis alkaa itse selvittää.

    VastaaPoista
  2. Suurimmalla osalla ihmisista on ilmeisesti tarve ns. puhtaaseen omatuntoon? On pakko elää siinä uskossa, että omat teot on oikein tai ainakaan ei haitallisia, vaikka sitten väkisin.

    Meillä tehdään paljon huonoja valintoja. Osa tehdään siksi, että opiskelijaperheen kirous on köyhyys, eikä länsimaalainen silkkipersus ole valmis kuplastaan luopumaan. Niinkuin vaikka interwebbi tai auto tai tietty määrä tietenlaisia vaatteita tai tietynlainen ruoka. Asioita, joihin meillä ei oikeasti olisi varaa. Osa tehdään vielä tyhmemmistäkin syistä.

    Pointti on se, etten edes yritä uskotella itselleni niiden asioiden olevan jotain kautta erityisen hyväksyttäviä. No tehotuotetun ruuan suhteen sorrun ajattelemaan, että "korvaan" tämän kaiken sitten, kun meillä on siihen varaa ja omat maat millä kasvattaa omaakin sapuskaa. Ihan niinkuin se jotakin korvaisi.

    Olisipa osaamista, tai ehkä ennemmin välineet ja viitsimistä opetella vähän lisää, niin alkaisin itse tehdä vaatetta, niin lapsille kuin itsellenikin. Se, mitä Suomesta on saatavilla, ei ole ihan meidän näköistä, etenkään aikuisille ei ole juuri mitään.

    VastaaPoista
  3. Mulla ei ainakaan ole tarve hyvään omatuntoon niinkään paljon, kuin on tarve koittaa tehdä hyviä valintoja. Kyllähän se omatunto siinä sivussa vähän paranee, mutta ei se koskaan hiljene.

    Koskaanhan ei voi tehdä kaikkea hyvin, en minä ainakaan voi tällä nykyisellä budjetilla, kun meidän perheessä ei ole koskaan ollut muuta palkkatuloa kuin kesätyöt, viime kesänä ei sitäkään. Mutta rahasta huolimatta kukaan tuskin täydelliseksi tulee.

    En minä omatuntoni takia niitä valintoja tee, vaan ihmisten ja ympäristön takia. Omien lasten, oman itsen ja esim. niiden, jotka myrkkyvaatteita väsää.

    VastaaPoista
  4. Marjuli: Niinhän sen siis pitäisi olla, että oman hyvyytensä hinkkaamisen sijaan ajattelee muita.

    Mutta kai se on vähän poissa silmistä, poissa mielestä. Todellisuutta on vaikea hahmottaa vaikka kuinka "tietäisi" miten asiat ovat, saati jos ei tiedä, tai just tuo, ettei edes -halua- tietää.

    Ja se on totta, että mahdotonta täällä on elää hyvin tai jotenkin täydellisesti, kun koko hyvinvointi perustuu hyvä jos ei harhakuvitelmaan, melkoiseen kuplaan kuitenkin.

    VastaaPoista
  5. Luulen, että kyseessä kuitenkin on omantunnonkysymys: kokemus oikeasta ja väärästä kuitenkin liittyy selkeästi omantunnon käsitteeseen, joten jos jostain syystä tekee (tai kokee tekevänsä) väärin, tuloksena usein on omantunnonkolkutusta. Ei tosin aina. Ihminen on hyvä pettämään itseään ja rationalisoimaan järjettömiäkin valintojaan itselleen sopiviksi.

    VastaaPoista
  6. No joo, omatuntoa on vaikea olla vetämättä mukaan milloin mihinkin. Koska kaikillahan se on (toivottavasti) ja kyllähän se itsestään ilmoittaa.

    En vaan ymmärrä sitä, että jos haluaa vaikuttaa asioihin ja yrittää tehdä itse edes jotain oikein, on vain oma kilpensä kiillottaja. Tai silloin tekee asioita vain hiljentääkseen omatuntonsa.

    Mutta jos vaan kitisee mutta ei tee mitään, on kunnollinen länsimainen ihminen! Kun eihän mitään voi tehdä, ei kaikkea voi tietää, ei kaikkeen voi mitenkään yksin vaikuttaa eikä rahatkaan riitä mihinkään. Ja sitäpaitsi, ei ainakaan halua olla tekopyhä ja kuvitella parantavansa maailmaa. On parempi istua vain paskassa ja moralisoida kaikkia omantuntonsa perässä juoksevia hupsuja.

    Aikuisten maailmassa ei ole enää niin kivan selkeää oikeaa ja väärää. On kuitenkin jotenki järjetönsä kannattaa tahallaan sitä väärää, kuin etsiä oikeaa.

    VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...