9.9.2010

Väsymys tappaa

Raflaava otsikko, ja täyttä totta.

Viime vuoden puolella tuli loistava Prisma-dokumentti samaisella nimellä. Olin tietoinen väsymyksen vaaroista, ja siitä, kuinka paljon väsymystila muistuttaa humalatilaa, mutta silti ohjelma järkytti.  Ihminen tarvitsee unta, ja univajeen kumuloituminen aiheuttaa myös kumuloituvia ongelmia: se vaikuttaa aineenvaihduntaamme ja nostaa stressihormonien tasoa, mikä puolestaan aiheuttaa unettomuutta. Tuloksena on itseään ruokkiva noidankehä, josta voi olla vaikeaa päästä ulos. Positiivista toisaalta on se, että ilmeisesti pidemmänkin unideprivaation voi saada pois kahden viikon tehokkaalla "unikoululla". Olettaen toki, että pystyy nukkumaan, sillä pitkään jatkunut unideprivaatio voi johtaa myös unihäiriöihin.

On jotenkin irvokasta ja tavallaan säälittävää, että olemme valmiita karsimaan sitä, mitä ei oikeastaan saisi karsia. Ajattelemme, ettemme voi vähentää mitään muuta, mutta uni on vapaata riistaa - jollei päivän aikana ehdi, venytetään päivää! Kyllä sitä aina viidellä tunnilla unta pärjää (tai sitten ei). Ihmiset (allekirjoittanut itsekin) kuvittelevat, että vähemmällä unella saa enemmän aikaiseksi, vaikka me kaikki varmasti tiedämme, minkälainen olo väsyneenä on. Tee siinä sitten jotain ajattelua tai hienomotoriikkaa vaativaa...


Ja miksi kirjoitan tästä nyt? No, koska kärsin univajeesta. Kukun koneella liian myöhään ja nukun liian vähän. Olen jatkuvasti väsynyt, ajatus ei meinaa kulkea enkä saa mitään aikaiseksi. Ei vaatisi kovinkaan paljoa mennä ajoissa nukkumaan, jotta unen määrä olisi sen 8h/yössä, mutta miksi se on olevinaan niin perhanan vaikeaa?

Klik-klik:
Työterveyskirjasto
Terveyskirjasto
Akuutti
Wikipedia
Hukka-liikuntakeskus

3 kommenttia:

 1. Kannattaa omistaa migreeni. Annas olla jos nukut muutaman yön huonosti/liian vähän, niin johan pukkaa päälle helvetillinen särky joka kaataa väkisin petiin nukkumaan.

  Mutta oishan se joo hienoa jos osais mennä jo vaikka kymmeneltä nukkumaan kun herätys on seiskalta :D

  VastaaPoista
 2. Uni on kyllä kaiken perusta. Olen nyt raskausaikana (toinen raskaus) nukkunut niin huonosti ja katkonaisesti etten halua edes ajatella taakseppäin kuinka monta kuukautta jo. Sitten pitäisi jaksaa työ ja esikoisen kanssa, tuntuu että olisi aivan humalassa. Illat menee jo ajatellessa että koskahan saan unta...sitten kun olisi parempi yö niin esikoinen valvottaa.

  VastaaPoista
 3. Hupaisinta kaikessa on se, että hyvin nukutun yön jälkeen eron huomaa, mutta sitä ei kuitenkaan muista (ei välitä?) myöhemmin, vaan illalla jää taas notkumaan.

  Joskus pohdin, että pitäisi laittaa itselleen ehdoton takaraja koneen sulkemiselle klo 22. Josko sitä sitten pääsisi petiin asti...

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...