13.2.2010

Kohtauksia erään nenän elämästä

Vielä pari vuotta sitten olin vakaasti sitä mieltä, että hajusteelliset tuotteet ovat taivas ja puhtaan pyykin on tuoksuttava Arielille niin, että naapurikin huomaa. En ymmärtänyt lainkaan hajusteettomia tuotteita, sillä eihän niissä ollut mitään tuoksua! Ekotökötit taas haisivat kummalliselle, pisteliäälle, hyttysmyrkylle tai vaan - no - ekolle.

Harhautumiseni Arielin viitoittamalta tieltä lähti käytännöllisyydestä: tuntui järjettömältä kiikuttaa kaupasta putelia putelin perään, kun pöniköitä voisi täyttääkin. Päätin siis testata Ecoverin nestemäistä pesuainetta, vaikkakaan se ei tuoksunut miltään. (As if...) Jokusen ajan kuluttua huomasin tottuneeni ja tykästyneeni, ja lähdin siitä pikkuhiljaa laajentamaan pesuaineita luonnonmukaisempaan suuntaan. Nyt käytämme pyykinpesuaine pois lukien käytännössä vain Ole Hyvän tuotteita, jotka ovat paitsi luonnonmukaisia, myös vegaanisia ja kotimaista tuotantoa. Hörhöyteni syventyessä lähdin myös mukaan Dr. Hauschka-hurmaan. Ihmettelin ensin, mitä kaikki siitä kohkaavat, mutta ensitestauksen jälkeen tykästyin kovasti. Tuoksu tuotteissa on hyvin voimakas, mutta siihen tottui yllättävän nopeasti.


Ja miksi tämän postauksen otsikossa mainitaan nenä?

No, tänään päätin vähän siivoilla wc-kaappiani ja kävin läpi keräilemiäni rasva- ja pesuainenäytteitä, heitin pois vanhentuneita ja päätin käyttää joitain pois samoin tein. Päädyin Garnierin silmänympärys- ja kasvovoiteeseen. Olo oli kuin lääketieteelliseen kokeeseen osallistuvalla, kun tärisevin käsin avasin näytepussin ja lätkin rasvaa naamaan.
Ensimmäiseksi huomasin hajun. Nimenomaan hajun, sillä tuoksuksi sitä ei voinut kutsua. Pistävä, teollinen, voimakas. Vastenmielinen. Seuraavaksi huomasin nenäni reaktion: pistelee, kutisee, aivastuttaa... haisee pahalle. Vaikka Hausckoissa onkin voimakas tuoksu, niistä ei kertaakaan tullut tällaista reaktiota. Näyte oli vielä käyttökelpoinen, joten pilaantumisesta en usko olevan kyse, ennemminkin kyseessä lienee se, ettei nenäni enää kestä synteettisiä, teollisia tuoksuja. Olen huomannut sen tosin muutenkin, sillä pesu- ja puhdistusaineet haisevat nykyään todella voimakkaasti, ja hajuvedet saavat välillä suorastaan silmät valumaan.


On se uskottava. Nenästäni on tullut luomuhörhö.

5 kommenttia:

 1. Itse hajusteyliherkkänä olen lukemattomia kertoja harkinnut tupakoinnin aloittamista uudelleen, nimittäin elämästä on tullut tosi vaikeaa kun hajuaisti on palautunut. Meillä ei käytetä täysin hajusteettomia pesuaineita, mutta nimenomaan rasvat, shampoot, hoitoaineet ymssit aiheuttavat pään, vai pitäiskö sanoa nenänvaivaa päivittäin. Hajusteyliherkkyys itsessään on asia, jota pidetään huuhaana. Hajusteyliherkkä henkilö on vain hankala ja pikkumainen, päästään juttuja keksivä nillittäjä. Kummallista, että kuitenkin luokkahuoneessa, jossa yhdellä on hajuvettä, alan aivastella, silmiäni kirvelee ja nenää pistelee.

  Soisin siis, että ilman luomuhörhöilyäkin hajusteita vältettäisiin ja niiden käyttöä rajoitettaisiin. Ugh.

  VastaaPoista
 2. Hajusteyliherkkyys onkin ihan toinen juttu, enkä tarkoituksella sitä käsitellyt lainkaan. En nimittäin laske tuota oman nenän herkistymistä yliherkkyydeksi, ennemminkin koen, että nenäni suosii luonnonmukaisia tuoksuja synteettisten sijaan.

  VastaaPoista
 3. Minun kokemukseni Fanny on täsmälleen samanlainen sinun. Olen aiemmin "hieman kokeillut" mutta vähän aikaa sitten siirryin kertaheitolla luonnonkosmetiikkaan. Aiemmin käytin tuoksuttomia herkän ihon tuotteita, koska tuoksuvat saavat silmät vuotamaan, aivastuttavat jne. Minuakaan Hauschkat eivät voimakkaasta tuoksustaan huolimatta ärsytä, vaikka epäilevällä kannalla olin ennen kokeilua. Uskon sen johtuvan juuri siitä etteivät oireitani aiheutakaan luonnonraaka-aineet vaan jokin ihan muu. Epäilyihin tosin törmää vähän väliä, ihan perhepiirissäkin saa jatkuvasti kuulla ongelmien ilmetessä että johtuisiko noista ekohörhöjutuista...

  Hörhöjutuilla olen kuitenkin saanut ihottumiani paranemaan ja ihon pysymään muutenkin parempana, ja löytänyt avun myös lapsen paleltumisherkkään ihoon.

  VastaaPoista
 4. Minäkään en enää kestä synteettisiä tuoksuja, mutta suurin muutos Hauschkaan siirtymisessä on ollut se, että nykyisin tunnistan heti, jos vahingossa laitan iholleni jotain, joka ei ole luonnonmukaista. Esim. Biothermin kosteusvoiteeseen jostain syystä harhauduin ja ihan kuin olisi vetänyt kasvoille elmukelmun :-O. Ja tämä ei ole kuvitelua.

  VastaaPoista
 5. Osuvasti kirjoitettu, ja mikä tiivistys: minunkin nenäni taitaa olla luomuhörhö. Ja hyvä niin :)

  VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...