11.10.2009

Philip Roth: Portnoyn tauti
Sain vihdoin viimein rämmittyä Philip Rothin teoksen läpi. Kirja on omasta kirjahyllystä mieheni suosituksesta napattu, mutta täytyy sanoa, että tällä kertaa meni metsään. Kirja on amerikanjuutalaisen lakimiehen tilitystä omasta, tukahduttavasta elämästään, jossa hän yrittää päästä dominoivan äitinsä otteesta uppoutumalla seksuaalisiin räävittömyyksiin. Kirja on psykoanalyytikon sohvalla tapahtuvaa tajunnanvirtaista vuodatusta, josta ei saa otetta ja joka tuntuu vain jatkuvan ja jatkuvan - kuten tajunnanvirran on toki tarkoituskin. Päähenkilö yhdistää oman ahdistavan lapsuutensa myöhempiin ihmissuhdeongelmiinsa, ja kirja itsessään onkin liki oppikirjamainen freudilainen tilitys. (Tästä herää lähinnä kysymys, oliko Freudin psykoanalyysin juuret hänen omassa tukahduttavassa juutalaisessa kasvatuksessaan...)

Portnoyn tautia on sanottu amerikanjuutalaisen yhteiskunnan tulkiksi, lisäksi olen kuullut sanottavan, että se edelleen kuvaa juutalaista kulttuuria oikein. Minuun kirja ei kyllä kolahtanut millään tavalla, mutta tulipahan luettua kuitenkin.

6 kommenttia:

  1. Tuli tuosta Freudista mieleen, että Freud teki uransa lähinnä hoitamalla varakkaita, hyväksikäytettyjä naisia. Tai niin hän ainakin uransa aloitti, hoitamalla naisia joita isät olivat käyttäneet hyväksi. Muistaakseni näistä tapauksista Freud myös teki kattavan aineistonsa ja liekö tapaukset tyypin teorioiden taustalla.

    VastaaPoista
  2. Juu, tämän tiesin toki. Lähinnä vain tuli mieleen se, että onko Freud siirtänyt omat nuoruuden angstinsa eteenpäin teorioihinsa, joita edelleen pidetään kohtuullisen korkeassa arvossa...

    VastaaPoista
  3. Freudhan ei muuten alunperin hakeutunut tai halunnut psykiatrian pariin. Olen oman suppean subjektiivisen kokemukseni perusteella huomannut psykodynaamiset terapiamuodot joissain tilanteissa hyvinkin toimiviksi. Ja minä ihan aikuisten oikeasti tykkään lukea Freudin teoksia. En kylläkään allekirjoita väitteitä peniskateudesta ym, mutte ne ovat melenkiintoisia kun huomioi taustat. Nykyään kyllä yhä useammat ovat perin juurin ärtyneitä psykoanalyysiin, mutta syytä en tiedä. Onko se jo latteaksi käynyt? Niin tavanomainen? Ärsyttävän jankkaava?, ehdoton, yksinkertaistava?

    VastaaPoista
  4. Kai suurin osa Freud-kritiikistä kohdistuu siihen seksuaalisuuspainotukseen sekä siihen, että kaikki johtuu lapsuudesta. Toki siinä on vinha perä, mutta on kohtuullisen fatalistista asettaa kaikki aikuisuuden traumat pelkän lapsuuden piikkiin. Sehän poistaisi ihmisiltä oman toiminnan kritiikin ja tarkastelun täysin - mitä väliä, kun kaikesta voi kuitenkin syyttää isää ja äitiä. ;)

    VastaaPoista
  5. Oikeastaan ymmärrän tuon, mutta eikö lähes jokainen vallankumouksellinen teoria kehityspsykologiassa ole mennyt hitusen yli? Siis luonnollisesti osa Freudin sanomisista on täyttä huuhaata, mutta paljon on totuuttakin. Kun miettii niitä realiteetteja joihin Freud teoriansa loi, hän oli uudistaja, joka vapautti monia, erityisesti seksuaalisuuteen liittyviä tabuja. Ja ymmärrän kyllä tuon lapsuuden kokemusten ja aikuisuuden käytöksen välisiin kausaliteetteihin kohdistuvan kritiikin. Mutta onhan siinä sitä totuusperää. Jos rehellisesti puhutaan, niin itsekin koin jossain vaiheessa hitusen aggressiivistakin turhautumista lapsuudellaan puolusteleviin, huonosti käyttäytyviin ihmisiin. Mutta ainakin omassa suhtautumisessani huomasin, että kysymyksessä oli ehkä empatiakyvyn puutetta ymmärtää, että kaikki traagisen lapsuuden kokeneet eivät pysty/osaa aikuisuudessa luoda niitä korjaavia ihmissuhteita. Tai rekonstruoimaan omaa identiteettiänsä teini-iässä. Jotkut paranevat hitaasti. Ei se tietysti poista sitä tosiasiaa, että katkerat ihmiset ovat tukahduttavia. Heidän kanssaan on raskas olla.

    VastaaPoista
  6. Olet ihan oikeassa. Ja tottahan on, että asioita pitäisi aina tarkastella kontekstissaan: ihmisten traumojen käsittely 1900-luvun alussa ja 2000-luvun alussa tehdään ihan erilaisilla välineillä.

    Eipä sillä; oman lapsen syntymän jälkeen sitä on joutunut käsittelemään paljonkin omaa lapsuuttaan. Sieltä löytää paljon asioita, joita olisi voinut tehdä tai käsitellä eri tavalla, ja asiat olisivat nyt ehkä toisin. Tiedä häntä.

    VastaaPoista

Jaa ajatuksesi, sana on vapaa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...